A tudatos táplálkozás véleményem szerint csak annyit jelent, hogy mindig tudatában vagyok annak, hogy mit, mikor és mennyit. Egyszerű követelmény, de nem könnyű teljesíteni. Ha előfordult már veled, hogy alvás után, vagy egy fárasztó napon csak úgy odamentél a hűtőhöz, és ettél valami bármit a tervezett étkezéseken kívül, vagy csokoládét kerestél a szekrényben kikapcsolt állapotban, tudod miről beszélek. 

Az ember tervez, az ösztönlény végez Valahogy meg kell szelídíteni ezt a bennünk lévő másikat. Mint minden idomításhoz, ehhez is türelem, és kitartás kell, melyben sokszor van visszaesés. Mint mikor a kutyád már látszólag engedelmeskedik a behívásra, de aztán a legcikibb szituációban fütyül rád és odaszalad a futóhoz, vagy eltűnik az erdőben, mert megérzett valami vadat.

Az első lépés a szelídítésben, hogy rendszeresen együnk. Azt most mindenki maga dönti el, hogy ez napi 3, vagy 5, vagy 1 étkezés. Én a napi 3-at találtam megfelelőnek.

Az étkezéseknél ki kell rakni magad elé mindent, amit meg fogsz enni. Számolni 10-ig (vagy asztali áldás), meggyőződni, hogy elég lesz, majd megenni. Ha ezen felül többet kívánnál, tilos rápótolni, mivel nem raktad oda egyből. Így jártál, de ne ess kétségbe. Valószínűleg nem fogsz éhen halni a következő étkezésig.