Nem először fordul elő velem, hogy a súlyom feljebb megy. Ezen a hétvégén is ez történt. Plussz 1.5 kg kb., de majd holnap reggel derül ki igazán. Ilyenkor különösen figyelni kell, hogy ne másnap kezdje el az ember a normális étkezést, hanem a lehető leghamarabb. Tehát, ha már délben érzed,hogy sok volt a kaja, este ne tölts rá azzal a magyarázattal, hogy ma már úgy is mindegy. Ne hagyd ki a vacsorát, de kis adagot fogyassz.Bízz magadban, és a súlykontroll erejében.
Példa a mérésre
Ma reggeli testsúly: 92.3 kg
Tegnapi kaja:
- Reggelire 1 dl kukoricadarából puliszka, amibe kb 5dkg juhtúrót kevertem. Vagy 10 szem meggy volt a deszert.
- Ebédre menzás rakott káposzta.
- Vacsorára otthoni maradék, ami egy kb tenyérnyi baconos csirkemell, és egy kis adag rizs, hozzá lilahagyma egy fél fej.
Ezen kívül délután pár szem málna, na meg az esti fröccsök mellé egy kis szotyi.
Az edzés tegnap nagyon gyenge volt. C&J gyakorlás dupla 24-el, de negyed óra után befejeztem. Volt vagy 32 fok, és nem akartam kinyírni magam.
Mérés
Kicsit félve írok az evidenciákról, de fontos beszélni a mérésről. Ha komolyan gondolja valaki a fogyást az outputot követni kell. Ez pedig esetünkben nem más mint a testtömeg. Mint tudott ez egy napon belül is ingadozik a súlyunk.Ezért a lehető legegzaktabb módot kell megtalálni.Szerintem erre a legalkalmasabb időpont az ébredés, kávé, ürítés után megmérni magunkat. Ez az aznapi minimum lesz, de viszonylag standard körülményeket biztosít.Ha valaki még elhivatottabb ezeket feljegyezheti, és mozgó átlagot is képezhet belőle.
Kenyeres elhízás
Néhány éve Márai Sándor naplójáből részleteket közölt a rádió. A saját balfékségem, hogy nem tudom melyik évről van szó, de valamikor a 70-es években írhatott a kenyeres elhízásról. Ebben elmondja, hogy az USA-ban a legkövérebbek a szegények, főleg a négerek, ahogy most is. Mint mondta, a szegényeknek régen legalább megvolt az a bája (nem biztos, hogy pont így mondta) , hogy karcsúak voltak. A gazdag volt a nagyhasú, szivarozó alak. Az akkori Amerikában ez már nem volt igaz, mint ahogyan a mai Magyarországon sem. A legtöbb kövér ma nálunk vidéken, és a szegregátumokban él. A múlt század elején még jóformán csak krumplin, hagymán, lisztet ettek a zsellérek. Ezekből sem volt sok nekik, tehát nem tudtak elhízni. A tömgtermelésnek hála a 60-as évekre az elegendő, és egészséges táplálkozás majd mindenki számára elérhetővé vált. Az egyéneknek viszont mindíg a több, a jobb kell. Az a jobb amire az ember vágyik, vagyis amire kialakul az igénye. Szimpla üzleti dolog ennek kihasználása. A 90-es években ez oda vezetett, hogy megindult az ország dagadása. Ma oda jutottunk, hogy a túlsúly a normális.
Dinamikus egyensúly
Az testünk fizikai szempontból egy nyilt rendszer. Ennek ellentéte a zárt, amire a termodinamika törvénye szerint az entrópia növekedése azaz a rendezettlenség felé haladás igaz. Ha tehát nem kapsz kaját, vizet, és nem tudod leadni a hőt a környezetbe, akkor először meghalsz, majd a tested elbomlik egyre kisebb részekre. Szerencsére ez jelenleg nem igaz azokra akik ezt a bejegyzést olvasni tudják. Élünk, tehát a testünk egy dinamikus egyensúlyi állapotban van. A sok állapotjellemzője közül a fogyás szempontjából lényeges paraméterek a testsúly, és a testkompozíció. A legelterjedtebb jellemzője ez utóbbinak a BMI. Ezt mindenki tudja, de a ducik első észrevétele, hogy ha valaki izmos, vastag a csontja ez a fránya BMI fals értéket mutat. NE HAZUDJ MAGADNAK! Nagy valószínűséggel rád is igaz, hogy ha 30 felett van a BMI-d, akkor el vagy hízva. Ez persze csak egy első megközelítés, de munkahipotézisnek nem rossz.
Utolsó kommentek